1 Νοε 2009

2Η ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ


Τη Δευτέρα 2/11/2009 στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού μας Ναού η 2η Σύναξη νέων με ομιλητή τον κ. Θανάση Παπαθανασίου, με θέμα: «Ενορία: Μητέρα ή μητριά;»

Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου είναι διδάκτωρ Θεολογίας (1991), πτυχιούχος Θεολογίας (1986) και Νομικής (1982). Μετά από επαγγελματική περιπλάνηση στο χώρο της νομικής, υπηρετεί (από το 1992) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως θεολόγος καθηγητής και παράλληλα διδάσκει σε επιμορφωτικά κέντρα και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού "Σύναξη" και ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση. Εκτός από μελέτες σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: - ΟΙ "Νόμοι των Ομηριτών". Ιεραποστολική προσέγγιση και ιστορική-νομική συμβολή (διδακτορική διατριβή), εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα 1994. - Ανεστιότητα και Παραπεμπτικότητα. Κριτικές προσεγγίσεις στα Θεολογικά δρώμενα, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1998. - Κοινωνική δικαιοσύνη και Ορθόδοξη θεολογία, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2001. - Δρόμοι Κελτών, δρόμοι Σαξόνων. Αναζητώντας χνάρια της χριστιανικής ιεραποστολής στη Βρετανία, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2002 (μαζί με την Ελένη Ταμαρέση).

Παραθέτουμε και τη βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του στην εφημ. Καθημερινή της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου 2009:
ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται
Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης
εκδ. Εν πλω, σελ. 358

Μήπως η χριστιανική Εκκλησία είναι κάτι σαν μετεωρίτης που έπεσε στη Γη από άλλο σύμπαν; Μήπως είναι κάτι φτιαγμένο, τετελεσμένο και, ως εκ τούτου, άσχετο ουσιαστικά προς τον χώρο και τον χρόνο γύρω του; Το βιβλίο απαντά «όχι». Και προσεγγίζει την Εκκλησία ως μια πραγματικότητα η οποία φτιάχνεται έχοντας τον κόσμο ως πρώτη ύλη της και όχι απλώς περιτύλιγμά της. Διότι η μαρτυρία που έχει να δώσει η Εκκλησία λαμβάνει μέσα στην ιστορία πολλές μορφές καθώς κάθε φορά πρόκειται για μια σχοινοβασία μεταξύ αγιοσύνης και διαστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου