23 Δεκ 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2009, V



Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

του Βασιλείου Χρ. Πλαταρά

«Τὰ σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται.
Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου.»
Μέσα στο σύγχρονο κόσμο, όπου κανείς κι αν στραφεί, ακούει και βλέπει καταστροφές και ερείπια. Μια ματιά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και λίγο άκουσμα στις συζητήσεις των ανθρώπων αρκεί για να καταλάβει κανείς πολλά. Ο υλιστής και αρνητής κόσμος έτσι τα κατάφερε. Κάθε μέρα και κάθε ώρα να γκρεμίζει, όλο και πιο γρήγορα τις μεγαλύτερες και πιο άγιες αξίες της ζωής. Και πρώτες, την Πίστη, τη Θρησκεία, την Πατρίδα, την Οικογένεια, τις Ιερές Παραδόσεις, τα οράματα και τα όνειρα του κάθε ανθρώπου και προ πάντων των νέων!
Πίκρα και πόνος γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Και η απαισιοδοξία, η απελπισία, η απόγνωση όλο και περισσότερο σπρώχνουν τον άνθρωπο σε λογισμούς και πράξεις που του σκοτώνουν τη χαρά, την ευτυχία, την ίδια τη ζωή.«Αλήθεια! που πάμε;» αναρωτιούνται όσοι πραγματικά αγαπούν το Θεό και τους ανθρώπους και αναζητούν την πραγματική χαρά και την ευτυχία.
Όμως μέσα σ' αυτόν τον απελπισμένο και κατασκότεινο κόσμο, με τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, που περισφίγγουν και τη δική μας ύπαρξη, ακούγεται η φωνή του Ψαλμωδού και της Εκκλησίας, που γιορτάζουν και πανηγυρίζουν σήμερα τη Γέννηση του Χριστού στη γη. Φωνή δυνάμεως και παρηγοριάς και ενισχύσεως. Αιώνιο Διάγγελμα της Χαράς του Χριστού. Ελπίδα του Θεού στη γη.
«Τὰ σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται.
Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου.»
Τα σύμπαντα. Δηλαδή όχι ένας και δυο άνθρωποι αλλά όλος ο κόσμος! Μυριάδες άνθρωποι! Από τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ, μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που θα γεννηθεί στην γη αυτή! Τη και Ουρανός και Θάλασσα γεμίζουν χαρά. Γιατί γεννήθηκε ο Χριστός εκ της Παρθένου. Γεννήθηκε ο Χριστός!
Είναι το φως της ζωής. Είναι η ελπίδα και το ιδανικό πρότυπο των νέων που τους απο-γοήτευσε ο κόσμος. Είναι το στήριγμα της Οικογένειας. Είναι ο Λυτρωτής όσων έπεσαν και αμάρτησαν στη ζωή. Είναι ο Βασιλιάς των Αγγέλων, που μέσα στη νύχτα της Βηθλεέμ ψάλλουν: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῳ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη!» Είναι ο Θεός που θα σταυρωθεί και θα ανα-στηθεί για τη δική μας αγάπη. Είναι ο νικητής του κόσμου. Είναι η Χαρά της Ζωής!
Αν δεν δεχτούμε το Χριστό, αν δεν πιστέψουμε το Χριστό, τότε χαρά δεν θα υπάρξει για εμάς. Θα μείνουμε με σβησμένα κεριά και ψεύτικα χριστουγεννιάτικα στολίδια στα χέρια. Σκλάβοι αλυσοδεμένοι του αμαρτωλού και αρνητή τούτου κόσμου.
Αν όμως δεχτούμε και πιστέψουμε το Χριστό και Τον βάλουμε βασιλιά στην φάτνη της καρδιάς μας, τότε η χαρά του Χριστού θα γεμίσει και τα δικά μας τα σπίτια, τους νέους μας, τις καρδιές των παιδιών μας, τους αγαπημένους μας, τα όνειρα μας, τις ελπίδες μας, ολόκληρη τη ζωή μας. Ο κόσμος ας γκρεμίζεται γύρω μας. Εμείς οι λίγοι οι πιστοί οπαδοί του Χριστού θα γεμίζουμε χαρά τον κόσμο. Τον κόσμο που μαζί μας θα αγαπήσει το Χριστό.
Όχι λοιπόν απογοήτευση! Όχι απόγνωση! Όχι απελπισία!
«Τὰ σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται.
Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου